Diefstal e-bikes neemt toe

De verkoop van e-bikes zat al in de lift, maar sinds het coronavirus worden er nog veel meer elektrische fietsen verkocht. Mensen zoeken een alternatief voor het ov, zoeken in hun vrije tijd mooie fietspaden op en kiezen voor een fietsvakantie in eigen land. In mei 2020 was de verkoop van elektrische snorfietsen (max. 25 km/u) met wel 80 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor! Maar ook het aantal gestolen e-bikes neemt opvallend toe.

Over het algemeen nemen het aantal diefstallen en inbraken af, maar bij e-bikes zien we die trend niet. Vorig jaar is het aantal aangiftes van diefstal van een e-bike met 37 procent gestegen. Het ging toen om 18.032 aangiftes. Het daadwerkelijke aantal diefstallen zal hoger hebben gelegen. Vorig jaar deed naar schatting slechts 14 procent van de slachtoffers aangifte van een gestolen fiets. Bij e-bikes zal dat percentage wel iets hoger liggen. Voor verzekerde e-bikes is namelijk een kopie van het proces-verbaal nodig om een schadevergoeding te krijgen.

Opvallend is dat de e-bikes niet alleen van de straat zijn meegenomen. Ze werden ook uit schuurtjes, garages en bergingen gestolen. Hebt u een e-bike? Dan is het verstandig om die altijd op slot te zetten, ook als de fiets zelf achter slot en grendel staat. Is uw fiets verzekerd, dan moet u vaak zowel uw sleutel als uw reservesleutel inleveren om aan te tonen dat uw fiets op slot stond toen die werd gestolen.

Scroll naar boven