De groene kaart is niet meer groen

Wie heeft ‘m niet in het dashboardkastje liggen? De groene kaart, of de Internationale Motorrijtuigverzekeringskaart. Met dit verzekeringsbewijs kunt u in het buitenland aantonen dat uw auto, motor of bromfiets verzekerd is. Is uw verzekering pas verlengd? Dan is het u misschien opgevallen dat uw groene kaart niet groen meer is, maar wit. Misschien hebt u ‘m zelfs alleen per e-mail ontvangen. Hoe zit dat precies?

Met de tijd mee

Op uw groene kaart staat in welke landen deze precies geldig is. Het groene kaartsysteem wordt gebruikt in 48 landen in Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Deze landen zijn verenigd in de Council of Bureaux (CoB). In de zomer van 2020 heeft de CoB besloten dat de groene kaart voortaan ook op wit papier mag worden afgedrukt, én dat deze voortaan ook digitaal mag worden verstrekt.

De individuele landen geven zelf invulling aan hoe deze nieuwe regels precies worden nageleefd. In Nederland is besloten dat verzekeraars de groene kaart niet meer op papier hoeven te verstrekken. Krijgt u toch een ‘groene’ kaart op papier, dan mag deze sinds 1 juli 2020 alléén nog op wit papier worden afgedrukt. In Nederland kunt u dus niet kiezen tussen een groene of een witte kaart, maar krijgt u voortaan altijd een witte Internationale Motorrijtuigverzekeringskaart.

Geldigheid

Hebt u nog een groen verzekeringsbewijs? Die blijft gewoon geldig tot de verlenging van uw verzekering. Daarna krijgt u een nieuw wit verzekeringsbewijs. Die krijgt u, afhankelijk van uw verzekeraar, per e-mail, per post of in uw digitale polismap. Verzekeraars geven geen verzekeringspasjes meer uit, want daar past niet alle benodigde informatie op. Uw nieuwe witte verzekeringsbewijs is geldig in alle groene kaartlanden.

Houd er rekening mee dat, zeker op korte termijn, niet alle aangesloten landen een elektronisch verzekeringsbewijs zullen accepteren. Het tonen van een pdf op uw telefoon of tablet is dan niet voldoende. Het is dus verstandig om toch een papieren verzekeringsbewijs in uw auto te houden. Ook handig als u uw telefoon eens vergeet of als uw batterij leeg is. U kunt uw verzekeringsbewijs zelf printen op standaard printerpapier. Geen toegang tot een printer? Neem contact met ons op. We sturen u dan een verzekeringsbewijs per post toe.

Scroll naar boven