Nieuws en achtergrond

Zoeken

Veilig omgaan met uw wachtwoorden

De gemiddelde Nederlander heeft zo'n 25 online accounts voor zaken als sociale media, webshops en hun bank. Dat zijn nogal wat wachtwoorden om te onthouden! Daarom kiest bijna driekwart van de mensen ervoor om hetzelfde wachtwoord bij meerdere online platformen te gebruiken. En als dat ook nog eens een veelgebruikt wachtwoord als 'welkom01', 'password', 'wachtwoord', 'qwerty' of '123456789' is, dan wordt het cybercriminelen wel érg makkelijk gemaakt.


Bijna driekwart van de Nederlanders hergebruikt wachtwoorden (Bron: Pexels).


Wachtzinnen

Om uw accounts te beveiligen is het verstandig om met unieke wachtwoorden te werken en uw wachtwoorden regelmatig te wijzigen. Als een van uw (oude) wachtwoorden dan uitlekt blijft de schade beperkt. Uw wachtwoorden moeten moeilijk te raden zijn. Ga dus niet voor de naam van uw hond of de geboortedatum van uw kind, maar kies liever voor een zogenaamde wachtzin die u aanpast door letters te vervangen door cijfers, speciale tekens en hoofdletters. Dus niet 'preciesgoedverzekerd', maar 'prec!3sG03dverzekerD'.


Passwordmanagers

Moeilijk te raden betekent vaak ook moeilijk te onthouden, zeker als u 25 unieke 'wachtzinnen' hebt die u elk half jaar wijzigt. Overweeg daarom eens het gebruik van een passwordmanager. Dat is een programma waarin u al uw wachtwoorden veilig opslaat. U hoeft dan alleen uw hoofdwachtwoord te onthouden. Soms is zelfs inloggen met uw vingerafdruk mogelijk!


Goede passwordmanagers zijn bijvoorbeeld KeePass, LastPass en 1Password. Gebruikt u uw passwordmanager op meerdere apparaten, bijvoorbeeld op uw laptop, tablet en smartphone, dan worden uw apparaten meestal automatisch gesynchroniseerd. Als u een wachtwoord aanpast op uw laptop kunt u dit nieuwe wachtwoord dan meteen ook gebruiken op uw tablet en smartphone.


Werkt uw passwordmanager met één hoofdbestand met wachtwoorden, bijvoorbeeld op uw harde schijf? Dan is het verstandig om ergens een back-up op te slaan. Dit kan onder andere in een beveiligde cloudopslag (dan wel daarvan het wachtwoord onthouden!) of op een USB-stick. U bent dan niet al uw wachtwoorden kwijt als er iets met uw hoofdbestand gebeurt.


Tip: met uw passwordmanager kunt u meestal ook willekeurige wachtwoorden maken. U hoeft dan niet zelf uw wachtwoorden te bedenken. Deze cijfer- en letterreeksen zijn vaak moeilijk te onthouden, maar gelukkig onthoudt uw passwordmanager de wachtwoorden voor u.