Nieuws en achtergrond

Zoeken

Stormschade: een klasse apart

Bijgewerkt op: 24 nov. 2020

Het is u vast niet ontgaan: het heeft de afgelopen tijd behoorlijk gewaaid. Volgens een eerste schatting heeft storm Ciara alleen al voor meer dan 150 miljoen euro aan schade aangericht. Voor zover wij weten komen Ellen, Francis en Gerda voorlopig nog even niet op de koffie, maar Nederland zal in de toekomst ongetwijfeld weer met storm te maken krijgen. Het is daarom belangrijk dat u weet hoe uw verzekeraar omgaat met stormschades. Wist u bijvoorbeeld dat het eigen risico bij deze schades honderden euro’s hoger kan liggen dan het standaard eigen risico? Wij nemen met u door waar u op moet letten om goed voorbereid te zijn.

eigen risico bij stormschade

Boom op auto (Bron: Shutterstock)


Storm is wind, maar wind is niet altijd storm

De meeste verzekeraars beschouwen windkrachten van minimaal 14 m/s, of windkracht 7 of hoger, als storm. Bij schade gebruikt de verzekeraar metingen van een KNMI-station bij u in de buurt om te bepalen of het stormde of niet. Waaide het hard maar stormde het niet? Sommige verzekeraars sluiten schade door wind lager dan windkracht 7 helemaal uit in hun voorwaarden. U krijgt dan niets vergoed. Wees hier dus alert op.


Apart eigen risico voor stormschade

Stormschades kosten verzekeraars veel geld. Afgebroken takken, omgewaaide schuttingen, losgerukte dakgoten, rondvliegende dakpannen… En dat door het hele land, met een beetje pech meerdere keren per jaar. Daarom rekenen de meeste verzekeraars voor stormschades een apart, hoger eigen risico. Vaak ligt dit tussen de 200 en 500 euro, ook als u voor andere schades geen of een lager eigen risico betaalt. Op zo’n rekening zit u niet te wachten als uw schutting in de tuin van de buren ligt, dus het is verstandig nu al te controleren wat uw eigen risico is bij stormschade.


Bij autoverzekeringen geldt er overigens geen verhoogd eigen risico bij stormschade. U hebt alleen recht op een schadevergoeding als u een beperkt casco- of allriskdekking hebt afgesloten voor uw voertuig.


Eigen risico afkopen

Gelukkig kunt u het verhoogde eigen risico voor stormschade bij veel verzekeraars afkopen als u dit risico niet wilt of kunt dragen. U betaalt per maand dan iets meer premie, maar hoeft bij stormschade geen geld bij te leggen.


Verzekeringen controleren

Wilt u weten hoe u precies verzekerd bent bij schade door wind en storm? Neem contact met ons op, dan kijken wij het voor u na.