Nieuws en achtergrond

Zoeken

Schade na een glijpartij op straat: is de wegbeheerder aansprakelijk?

De temperatuur duikt weer regelmatig onder de nul. Zeker in combinatie met neerslag kan het dan erg glad worden op straat, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. In de Wegenverkeerswet staat dat de wegbeheerder (Rijkswaterstaat, de provincie, de gemeente of het waterschap) al het redelijke moet doen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Daarom strooit de wegbeheerder bij winters weer zout op de belangrijkste wegen. Het zout verlaagt het vriespunt met een aantal graden, waardoor de weg minder snel glad wordt en bestaande sneeuw of ijzel ontdooit. Maar wat nu als de weg tóch glad is en uw auto schade oploopt bij een glijpartij? Wie draait er dan voor de schade op?


sneeuw op straat

Door winterse neerslag kunnen wegen verraderlijk glad worden (Bron: Pexels).


Wettelijke zorgplicht van de wegbeheerder

Zoals gezegd moet de wegbeheerder er al het redelijke aan doen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Verwachten dat de wegbeheerder alle wegen constant 100 procent vrijhoudt van sneeuw en ijzel is niet redelijk. Daar is simpelweg geen budget voor. Ook kan er sprake zijn van overmacht, bijvoorbeeld als het langere tijd onafgebroken flink sneeuwt. Daarbij hebt u als automobilist de verantwoordelijkheid om uw rijgedrag aan te passen aan de omstandigheden op de weg. Zelfs op een gestrooide weg moet u er dus rekening mee houden dat het glad kan zijn, zeker als het KNMI een waarschuwing heeft afgegeven. U staat niet sterk als u de wegbeheerder aansprakelijk wilt stellen voor uw schade en zal meestal nul op rekest krijgen. Toch maakt u in sommige gevallen wel kans op een schadevergoeding.


Uitzonderingen

Als de situatie anders is dan u redelijkerwijs had kunnen verwachten kan het lonen om een claim in te dienen bij de wegbeheerder. Bijvoorbeeld als die zonder logische verklaring is afgeweken van het gladheidsbestrijdingsplan, of als een deel van de weg per ongeluk is overgeslagen bij het strooien. Zorg wel altijd dat u bewijs hebt. Maak dus duidelijke foto’s van de plaats van het ongeval.


Uw verzekeraar

Hebt u een allriskverzekering? Dan kunt u uw schade claimen bij uw verzekeraar. U verliest dan wel schadevrije jaren, tenzij uw verzekeraar uw schade succesvol kan verhalen op de wegbeheerder. Hebt u een WA- of Beperkt cascoverzekering, dan hebt u nooit recht op een schadevergoeding als uw auto beschadigd raakt bij een glijpartij.


Schade verhalen

Is uw auto beschadigd geraakt omdat u bent weggegleden op een gladde weg? En was er sprake van bijzondere omstandigheden waardoor de wegbeheerder mogelijk aansprakelijk kan worden gesteld? Meld uw schade dan aan bij onze gratis Heemzaethe Verhaalservice! Ook als u geen klant bij ons bent. Denkt de Heemzaethe Verhaalservice ook dat uw schade mogelijk te verhalen is, dan helpt de verhaalservice u door namens u een claim in te dienen bij de wegbeheerder.