Nieuws en achtergrond

Zoeken

Op vakantie in Nederland

Bijgewerkt op: 24 nov. 2020

Wellicht hebt u door de wereldwijde coronamaatregelen de vakantie waar u zo naar uitkeek in het water zien vallen en kiest u daarom voor een vakantie in eigen land. Of misschien wilt u er deze zomer wel even tussenuit, maar vindt u het dit jaar prettiger wat dichter bij huis te blijven. Hartstikke leuk natuurlijk, want in Nederland is genoeg te zien en te doen. Maar wist u dat niet alle vakanties als reis worden gezien door reisverzekeraars? Controleer daarom vóórdat u op vakantie gaat hoe u precies verzekerd bent. Zo voorkomt u nare verrassingen. Hier moet u op letten.


Op vakantie in eigen land

Eropuit in eigen land (Bron: Pixabay)


Niet elke vakantie is een reis

De precieze voorwaarden voor reisverzekeringen verschillen per verzekeraar, maar over het algemeen geldt dat uw vakantie pas als reis wordt gezien als u de rekening of boeking van minimaal één betaalde overnachting kunt overleggen. Logeren bij familie of een huisruil met vrienden valt dus niet onder de dekking van de reisverzekering. Ook als u op vakantie gaat naar uw vaste standplaats op een camping- of bungalowpark of uw vaste ligplaats in een jachthaven valt dit niet onder de dekking van de reisverzekering.

Hebt u wel een standplaats voor uw tent of caravan of een accommodatie als een bungalow, hotel of bed-and-breakfast geboekt, dan is er meestal standaard dekking voor de volgende zaken:

  • Schade aan, of verlies of diefstal van, bagage;

  • Schade aan het vakantieverblijf;

  • Verlies of diefstal van geld;

  • Kosten voor vervangend vervoer, bijvoorbeeld als uw auto stukgaat;

  • Kosten voor vervangend verblijf, bijvoorbeeld als uw tent kapot waait.


Pechhulp voor automobilisten

Hebt u uw reisverzekering uitgebreid met pechhulp voor automobilisten? Let dan goed op, want die dekking is lang niet altijd standaard geldig in Nederland. Kunt u de dekking van uw reisverzekering niet uitbreiden en gaat u toch met een geruster hart de weg op als u wel verzekerd bent van directe hulp bij autoproblemen, bekijk dan de mogelijkheden om de dekking van uw autoverzekering (tijdelijk) uit te breiden met een pechhulpdekking. Of overweeg een pechhulpabonnement.


Geneeskundige kosten

Als u geen doorlopende reisverzekering hebt maar een kortlopende reisverzekering afsluit voor uw vakantie in Nederland, bedenk dan goed of u een extra dekking bij medische onkosten wilt. Die wordt namelijk vooral afgesloten om hogere medische kosten in het buitenland af te dekken, aangezien uw zorgverzekeraar slechts tot het standaard Nederlandse tarief vergoedt. U kunt het verplichte eigen risico van uw zorgverzekeraar overigens wél claimen bij uw reisverzekering als u op vakantie acuut medische hulp nodig hebt, ook als u in Nederland op vakantie gaat.

Bent u niet uitgebreid verzekerd voor tandheelkundige kosten via uw zorgverzekeraar, dan kan een dekking voor geneeskundige kosten op uw reisverzekering een uitkomst zijn. Die dekt namelijk vaak ook tandheelkundige kosten als u plotseling hulp nodig hebt op vakantie (tot een maximumbedrag). Dat scheelt toch weer als u per ongeluk uitglijdt op een natte steen in dat leuke beekje of iets te enthousiast over ongelijke klinkers snelt.