Nieuws en achtergrond

Zoeken

Nieuwe subsidie voor elektrische auto's

Bijgewerkt op: 24 nov. 2020

Update: de subsidiepot van 2020 voor nieuwe auto's is alweer leeg. Als u nu een subsidieaanvraag doet wordt die doorgeschoven naar 2021. Voor gebruikte elektrische auto's zit er nog wel wat in de pot van 2020.


Wist u dat u sinds kort subsidie aan kunt vragen als u een nieuwe of gebruikte elektrische auto koopt of leaset? Overweegt u een 100% elektrische auto op uw naam te laten zetten, check dan of u in aanmerking komt voor de Subsidie Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP)! Wij nemen met u door wat de spelregels zijn, welk bedrag u kunt verwachten en hoe u subsidie aanvraagt.

Auto aan laadpaal

Tot € 4.000 subsidie voor uw elektrische auto (bron: Pexels)


De spelregels

De subsidie geldt voor particulieren die op of na 4 juni 2020 een 100% elektrische personenauto in de kleinere of compacte middenklasse hebben gekocht of geleaset (alleen private lease). Plug-in hybride auto's zijn dus uitgeloten van de subsidieregeling. De cataloguswaarde van de auto moet tussen € 12.000-45.000 liggen en zowel nieuwe auto's als occasions komen in aanmerking voor subsidie. De actieradius van de auto moet minimaal 120 kilometer zijn en het mag geen auto zijn die is omgebouwd tot elektrische auto. Kijk op deze autolijst voor modellen die sowieso in aanmerking kunnen komen voor subsidie (o.a. Citroën, Kia, Opel en Peugeot).


U moet een koop- of leasecontract hebben om subsidie aan te kunnen vragen. Dit kan dus niet in het voren. Zorg dat u uw aanvraag binnen 60 dagen na het tekenen van de koopovereenkomst of het private leasecontract indient. De subsidieregeling loopt van 1 juli 2020 tot 1 juli 2025 (of tot het budget op is). In die periode hebt u één keer recht op subsidie.


Bedragen

Het totale beschikbare budget voor 2020 is € 17,2 miljoen. Dit budget is onderverdeeld in € 10 miljoen voor nieuwe elektrische personenauto’s en € 7,2 miljoen voor gebruikte exemplaren. De jaarbudgetten voor 2021 en later zijn nog niet bekend.

Als u aan de voorwaarden voldoet krijgt u in 2020 en 2021 voor een gebruikte elektrische personenauto (koop of private lease) € 2.000. Voor een nieuwe elektrische personenauto (koop of private lease) ontvangt u € 4.000 subsidie.


Aanvragen

Vanaf 1 juli 2020 kunt u online subsidie aanvragen. Hier hebt u DigiD voor nodig. Er zijn verschillende handleidingen voor als u een nieuwe of gebruikte koopt, of een nieuwe of gebruikte elektrische personenauto leaset (alleen private lease).