Nieuws en achtergrond

Zoeken

Natura- of restitutiepolis?

Bijgewerkt op: 24 nov. 2020

Als u een zorgverzekering afsluit moet u kiezen tussen een natura- of restitutiepolis. Maar hoe zat dat ook alweer precies? Wij leggen u graag de verschillen uit! Zo kunt u een goede afweging maken over welke polisvariant het best bij u past.


Naturapolis

De meeste Nederlanders hebben een naturapolis. Voor de naturapolis maakt de verzekeraar afspraken met een beperkt aantal zorgverleners. Als u zorg nodig hebt gaat u naar een van die gecontracteerde zorgverleners. De rekening wordt dan rechtstreeks naar uw verzekeraar gestuurd en u betaalt alleen een eventueel eigen risico of een eigen bijdrage. Kiest u ervoor om naar een niet-gecontracteerde zorgverlener te gaan, dan wordt niet alles vergoed en moet u een deel van de rekening zelf betalen. Vaak is dat zo’n 20-35%, afhankelijk van uw verzekering.


stethoscoop

Niet elke zorgverzekering is hetzelfde, ook basisverzekeringen niet (bron: Pexels)


Restitutiepolis

De restitutiepolis is iets duurder dan de naturapolis. Als u een restitutiepolis hebt mag u zelf kiezen naar welke zorgverlener u gaat. Soms geldt er wel een maximale vergoeding. Dat is om extreem hoge kosten van bijvoorbeeld privéklinieken te voorkomen. Als u naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat moet u de rekening zelf declareren bij uw verzekeraar. Als de rekening direct voldaan moet worden zal u hem dus zelf voor moeten schieten.


Aanvullende zorgverzekering

Als we het over een natura- of restitutiepolis hebben, hebben we het over de basisverzekering. Hebt u als basisverzekering een restitutiepolis en sluit u ook een aanvullende zorgverzekering af? Dan is de vergoeding voor aanvullende zorg niet automatisch ook op restitutiebasis. Is dat wel belangrijk voor u, let daar dan goed op bij het kiezen van uw verzekering. Uiteraard helpen wij u daar graag bij.


Wachttijden

Voor spoedeisende hulp kunt u overal terecht, ook als u een naturapolis hebt. Voor planbare zorg zijn zorgcontracten wel belangrijk. Heeft uw zorgverzekeraar maar weinig gecontracteerde zorgverleners bij u in de regio? Houd als u een naturapolis hebt rekening met eventuele wachttijden. U kunt namelijk alleen uitwijken naar een niet-gecontracteerde zorgverlener met kortere wachttijden als u zelf een deel van de rekening betaalt.


Advies

Wilt u hulp bij het uitzoeken van een zorgverzekering die goed bij u past? Neem dan contact met ons op.