Nieuws en achtergrond

Zoeken

Op vakantie naar het buitenland in coronatijden

Er is nog veel onzeker over wat er mogelijk is qua reizen deze zomer. Toch zien reisorganisaties het aantal boekingen voor buitenlandse vakanties weer flink toenemen. Bent u van plan om deze zomer naar het buitenland te gaan? Voorkom verrassingen en check van tevoren hoe uw reisverzekeraar omgaat met coronagerelateerde kosten.


Plotselinge, onverwachte gebeurtenissen

U verzekert zich tegen schade door plotselinge, onverwachte gebeurtenissen met een reis- en/of annuleringsverzekering. Als uw reis door corona niet verloopt zoals gepland of niet door kan gaan is dat inmiddels niet meer onverwacht. Vaak zal uw verzekeraar dan ook geen schadevergoeding uitkeren. Maar er zijn uitzonderingen.


Reizen in coronatijd

Coronagerelateerde kosten worden vaak niet vergoed door uw reis- en/of annuleringsverzekeraar (Bron: 123RF)


Vakantie annuleren of eerder terugkomen

Wordt er een negatief reisadvies afgegeven voor uw plaats van bestemming, of wilt u niet meer op reis omdat u na aankomst in quarantaine moet? Dat zijn voor uw verzekeraar geen geldige redenen om uw reis te annuleren. U krijgt daarom in deze situaties geen schade-uitkering.


Kunt u niet op reis omdat u voor vertrek besmet raakt met het coronavirus, dan vergoedt uw annuleringsverzekering uw kosten wel. Ook als u uw reis afzegt of eerder afbreekt omdat een eerste- of tweedegraadsfamilielid ernstig ziek is door corona wordt dat meestal gedekt door uw annuleringsverzekering.


Langer in het buitenland blijven

Als u besmet raakt met het coronavirus moet u mogelijk langer in het buitenland blijven. Bijvoorbeeld omdat u in quarantaine zit of in het ziekenhuis bent opgenomen. Het ligt aan de voorwaarden van uw verzekering of uw extra reis- en verblijfskosten worden vergoed. Gold er op het moment van vertrek een negatief reisadvies voor uw bestemming, dan is de kans dat u een vergoeding krijgt klein. U had dan namelijk kunnen weten dat er een verhoogd risico was op besmetting met het coronavirus.


Reisdagen die u mist door uw coronabesmetting kunt u misschien claimen op uw annuleringsverzekering. Moet u tijdens uw reis uit voorzorg in quarantaine maar bent u niet besmet, dan keert uw verzekering waarschijnlijk geen schadevergoeding uit.


Medische kosten

Uw zorgverzekeraar vergoedt spoedeisende hulp in het buitenland tot het Nederlandse tarief. Vallen de kosten hoger uit, dan kunt u het verschil claimen bij uw reisverzekeraar als u daar medische kosten hebt verzekerd. Gaat u naar een land waar een negatief reisadvies voor geldt, dus code oranje of rood, dan vergoedt uw reisverzekeraar waarschijnlijk geen coronagerelateerde medische kosten. Uw zorgverzekering keert wel gewoon uit tot het standaard Nederlandse tarief, ook bij een negatief reisadvies.


Ons advies

Hoewel er uitzonderingen zijn wordt coronagerelateerde reisschade meestal niet (meer) vergoed door reisverzekeraars. Ga daarom niet op reis naar het buitenland als u kosten die het gevolg zijn van coronagerelateerde gebeurtenissen niet zelf kunt of wilt dragen.


Wilt u precies weten wat uw reisverzekering wel en niet dekt als u deze zomer naar het buitenland reist? Neem dan contact met ons op.