Nieuws en achtergrond

Zoeken

Is een caravanverzekering verplicht?

Bijgewerkt op: 24 nov. 2020

Door alle coronamaatregelen hebben veel mensen deze zomer hun verre vliegvakantie ingeruild voor een trip met de auto. Misschien hebt u het dit jaar ook wel dichter bij huis gehouden en bent u inmiddels helemaal om. Er is op rijdafstand zoveel moois te zien en te beleven! Met een caravan hebt u alle vrijheid op vakantie. Gaat u overstag en koopt u er een? Voorkom over- of onderverzekering en lees hier alles wat u moet weten over de caravanverzekering.


caravanverzekering afsluiten

Een caravanverzekering is niet verplicht, maar wel verstandig (Bron: 123RF)


Aansprakelijkheid

Als u een motorrijtuig hebt, dan bent u verplicht om daarvoor een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten: de WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid). Daarmee bent u gedekt voor schade die u per ongeluk met uw voertuig veroorzaakt aan (de spullen van) anderen. Een caravan is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een camper, geen motorvoertuig. Daarom hoeft u voor uw caravan geen WA-verzekering af te sluiten.


Zolang de caravan aan uw auto gekoppeld is valt de caravan onder de WA-verzekering van het trekkende voertuig. Veroorzaakt de caravan schade bij anderen terwijl deze is losgekoppeld? Dan kunt u die schade meestal claimen op uw aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Wilt u zeker weten of uw aansprakelijkheidsverzekering schade door de caravan dekt, neem dan contact met ons op. Let op: een particuliere aansprakelijkheidsverzekering is altijd aan te raden, maar is niet verplicht. Controleer dus altijd of u zo'n verzekering hebt voordat u eropuit trekt met de caravan! Nog geen aansprakelijkheidsverzekering? Wij doen u graag een aanbod.


De caravan verzekeren

Schade die door de caravan bij anderen wordt veroorzaakt is gedekt door bestaande verzekeringen, maar schade aan de caravan zelf kunt u nooit op uw WA of AVP claimen. Wilt u een schadevergoeding ontvangen als er iets met uw caravan gebeurt, dan zult u een caravanverzekering af moeten sluiten.


Wat die precies dekt hangt af van het specifieke product en de verzekeraar. Meestal is schade door brand, ontploffing, diefstal, inbraak en storm sowieso gedekt. Hagelschade moet vaak apart worden verzekerd. Bij veel verzekeraars kunt u pechhulp en schade aan uw voortent en inventaris meeverzekeren. Voor schade die u per ongeluk zelf veroorzaakt, bijvoorbeeld door slippen of botsen, hebt u altijd een allrisk caravanverzekering nodig.


Als iemand anders schade veroorzaakt aan uw caravan kunt u het schadebedrag verhalen op de ander. Het kan wel even duren voordat u uw schadevergoeding ontvangt. Als u een allriskverzekering hebt kunt u de schade aan uw caravan bij uw eigen verzekeraar claimen. Die wikkelt eerst de schade met u af en verhaalt daarna de uitgekeerde schadevergoeding op de tegenpartij. Dit is voor u een stuk sneller dan zelf verhalen.