Nieuws en achtergrond

Zoeken

Een eigen risico bij autoschade?

Bijgewerkt op: 24 nov. 2020

Een eigen risico vindt u niet alleen bij uw zorg-, inboedel- en opstalverzekering, maar vaak ook bij uw autoverzekering. Wist u dat de helft van de autobezitters in Nederland geen idee heeft hoe hoog het eigen risico van hun autoverzekering is? En dat een kwart überhaupt niet weet of ze een eigen risico betalen bij schade? Wij nemen alle ins en outs van het eigen risico bij autoverzekeringen met u door.


eigen risico autoverzekering

Bij veel autoverzekeringen betaalt u een eigen risico (Bron: Pixabay)


Wanneer een eigen risico?

Als autobezitter hebt u altijd minimaal een WA-verzekering. Daarmee bent u verzekerd als u per ongeluk schade veroorzaakt aan (de spullen van) anderen met uw auto. Claimt iemand een schade op uw WA-verzekering, dan betaalt u nooit een eigen risico.

Veel mensen breiden hun WA-verzekering uit met een beperkt casco- of allriskverzekering, zeker als ze een wat duurdere of nieuwere auto hebben. Met zo’n verzekering bent u ook gedekt bij schade aan uw eigen auto. Bij een beperkt cascoverzekering hebt u in minder scenario’s recht op een schadevergoeding dan bij een allriskverzekering. Claimt u schade aan uw eigen voertuig bij uw verzekeraar, dan wordt er vaak een eigen risico in rekening gebracht.

Let op: als u een allriskverzekering hebt claimt u schade aan uw auto altijd bij uw eigen verzekeraar, ook als iemand anders aansprakelijk is. De voorwaarden van uw verzekering zijn dus van toepassing. Staat er een eigen risico op uw polis, dan moet u een deel van de rekening zelf betalen. Uw verzekeraar verhaalt het door u betaalde eigen risico daarna op (de verzekering van) de aansprakelijke partij. U krijgt het in de meeste gevallen dus gewoon terug.


Waarom een eigen risico?

Autoverzekeringen zijn duur. Schadevergoedingen worden ook steeds hoger, waardoor de premies blijven stijgen. Het eigen risico is een manier om te voorkomen dat autoverzekeringen onbetaalbaar worden. Veel kleine schades worden nu namelijk niet geclaimd, want mensen kunnen niet voor elk krasje dat eenvoudig zelf weggepoetst kan worden een schadevergoeding vragen. Al die kleine claims samen tikken flink aan.

Bij grotere schades die wel worden geclaimd betaalt u een deel van de schade zelf als er een eigen risico op uw polis staat. Dat scheelt aanzienlijk in het totaalbedrag van alle schadeclaims. Bent u bereid en in staat om bij schade een groter bedrag voor eigen rekening te nemen, dan kunt u uw eigen risico vrijwillig verhogen. In ruil daarvoor krijgt u dan premiekorting.


Hoe hoog is het eigen risico?

Veel verzekeraars zetten standaard een eigen risico van € 150-250 op uw polis. Bij de meeste verzekeraars kunt u ervoor kiezen dat eigen risico af te kopen door meer premie te betalen, of het juist te verhogen in ruil voor korting op uw premie. Als er een eigen risico van toepassing is staat dat op uw polisblad en/of in uw voorwaarden.

De meeste verzekeraars werken samen met een netwerk van aangesloten herstellers. Gaat u naar een aangesloten hersteller, dan betaalt u het eigen risico op uw polisblad. In een enkel geval komt het zelfs compleet te vervallen. Maar gaat u naar een hersteller waar uw verzekeraar niet mee samenwerkt, dan betaalt u vaak een hoger risico. Het verschil kan in de honderden euro’s lopen, dus let hier goed op. U vindt aangesloten herstellers op uw groene kaart en in uw verzekeringsvoorwaarden.