Nieuws en achtergrond

Zoeken

De WA-directverzekering komt eraan

Bijgewerkt op: 24 nov. 2020

Verzekeraars zijn zich druk aan het voorbereiden op de directe WA-verzekering. Aan het einde van dit jaar stemmen de leden van het Verbod van Verzekeraars over de invoering van deze nieuwe manier van verzekeren. Krijgt het plan groen licht? Dan wordt de WA-directverzekering naar verwachting in het derde kwartaal van 2021 geïntroduceerd. Wij nemen met u door wat zo’n directe WA-verzekering nou eigenlijk inhoudt en wat de invoering ervan voor u betekent.


Zo gaat het nu

Stel, u rijdt in uw auto en remt af voor een verkeerslicht. De bestuurder achter u ziet dit te laat en kan niet meer remmen. De achterkant van uw auto ligt flink in de kreukels en u wilt uw auto zo snel mogelijk laten herstellen. Als u een allriskverzekering hebt gaat u naar uw eigen verzekeraar voor een schadevergoeding. Die vergoedt eerst uw schade en kijkt daarna of het schadebedrag op de andere partij kan worden verhaald. Hebt u geen allrisk- of verkeersrechtsbijstandverzekering, dan zult u zélf uw schade moeten claimen bij de andere partij. Met een beetje pech moet u lang wachten op uw schadevergoeding. Want misschien stuurt de andere partij niet meteen een schadeformulier in, komen uw verhalen niet overeen of wacht de verzekeraar nog op een getuigenverklaring. De WA-verzekeraar van de andere partij zal pas uitkeren als vaststaat dat de andere partij ook daadwerkelijk aansprakelijk is voor de schade.


Naar verwachting wordt in het derde kwartaal van 2021 de WA-directverzekering ingevoerd (Bron: Pexels)


Waarom WA-direct?

Op 16 september 2014 was de A58 in Zeeland in dichte mist gehuld. Dat leidde tot een van de grootste kettingbotsingen van Nederland: 150 auto’s botsten op elkaar. Uitzoeken wie voor welke schade aansprakelijk was zou ontzettend lang duren, als het al te achterhalen was. Daarom besloten de verzekeraars om het anders te doen. Alle gedupeerden mochten hun schade bij hun eigen WA-verzekeraar claimen. Wel zo fijn, want zo werden alle schadeclaims snel afgehandeld en kon iedereen bij zijn eigen vertrouwde verzekeraar terecht. De schadeafwikkeling ging zo soepel dat verzekeraars deze aanpak wel vaker wilden gebruiken. Het idee van de WA-directverzekering in Nederland was geboren. Bijkomend voordeel: de directe WA-verzekering houdt rekening met de opkomst van de zelfrijdende auto. Want wie is er verantwoordelijk als een volledig autonoom rijdende auto een ongeluk veroorzaakt? Een bestuurder is er niet. Is het dan de eigenaar van de auto? Een van de inzittenden? De autofabrikant? Of toch de softwareontwikkelaar? Met de WA-directverzekering doet die vraag er niet meer toe.


Wat verandert er?

Na de invoering van de WA-directverzekering kunt u bij WA-schade aan uw eigen voertuig zelf kiezen bij wiens verzekering u een claim indient: die van u of die van de andere partij. Als u bij uw eigen verzekeraar claimt zal die, net als bij een allriskverzekering, de schadevergoeding die aan u wordt uitgekeerd verhalen op de andere partij. Het maakt voor uw schadevrije jaren dus niet uit bij welke verzekeraar u uw schade claimt. U bent niet verplicht om de schade bij uw eigen verzekeraar te melden, maar omdat processen daar wel op worden ingericht zal de schadeafwikkeling bij uw eigen verzekeraar vaak sneller en soepeler verlopen.

De WA-directverzekering zal eerst alleen gelden voor blikschade tussen twee personenauto’s. Als dat goed gaat wordt deze manier van schade afhandelen uitgerold naar bijvoorbeeld bromfietsen en motoren. Voor letselschade moet voorlopig nog wel de WA-verzekeraar van de andere partij worden aangesproken.


Hulp bij het verhalen van schade

Hebt u schade die u bij een andere partij wil claimen? Totdat u met al uw WA-schades bij uw eigen verzekeraar terecht kunt helpt onze gratis Heemzaethe Verhaalservice u graag. Klik hier voor meer informatie.