Nieuws en achtergrond

Zoeken

De risico's van keyless entry

Bijgewerkt op: 24 nov. 2020

Het was dé uitvinding: keyless entry. Nooit meer uw autosleutel uit uw binnenzak of van de bodem van de boodschappentas vissen terwijl u uw armen vol hebt. Gewoon naar uw auto toelopen en de deur springt van ’t slot. Handsfree uw portier openen, ideaal! Helaas vinden autodieven keyless entry ook ideaal, want met de juiste apparatuur hebben ze uw auto zo open. Zonder sleutel, zonder braaksporen. Hoe doen ze dat, wat kunt u ertegen doen, en wat vindt uw verzekeraar van zo’n diefstalgevoelige auto?


Zo werkt keyless entry

Bij keyless entry communiceert een zender in uw auto met een zender in uw autosleutel. Wordt de sleutel in de buurt van de auto gedetecteerd, dan springt de deur van het slot. Bij sommige auto’s moet u daarvoor eerst een sensor in het portier aanraken.


Relay attack

Een relay attack wordt altijd door twee autodieven uitgevoerd. Ze gebruiken daarvoor apparatuur die tegenwoordig voor een paar honderd euro kan worden gekocht. Met die apparatuur wordt het signaal van de autosleutel verlengd. Daardoor hoeft de sleutel niet bij de auto in de buurt te zijn om de deur te kunnen openen.


In onderstaande afbeelding ziet u hoe een relay attack werkt. Dit zijn de stappen:

 1. Autodief 1 stuurt een signaal naar de zender in de auto;

 2. De auto stuurt een signaal terug en wacht op bevestiging van de sleutel;

 3. Autodief 1 stuurt het signaal van de auto door naar Autodief 2;

 4. Autodief 2 staat vlakbij de woning en stuurt het signaal van de auto naar de sleutel;

 5. De sleutel stuurt een signaal terug dat wordt opgevangen door Autodief 2;

 6. Autodief 2 stuurt het signaal van de sleutel door naar Autodief 1;

 7. Autodief 1 stuurt het signaal van de sleutel naar de auto.

Uw auto wordt eenvoudig gestolen met een relay attack (bron: Heemzaethe)


Als uw auto met keyless entry is uitgerust kan de auto vaak ook worden gestart met een knop, zolang het signaal van de sleutel maar wordt opgevangen. Met een beetje pech rijden de autodieven dus eenvoudig weg met uw auto.


Uw auto beschermen

Gelukkig kunt u zelf maatregelen nemen om te voorkomen dat autodieven uw keyless entry misbruiken.

 • Kies uw parkeerplek zorgvuldig. Zet uw auto bij voorkeur in een afgesloten garage. Kan dat niet, zoek dan een goed zichtbare plek uit. Relay attacks kunnen erg onopvallend worden uitgevoerd, maar als autodieven moeten kiezen tussen een auto vol in het zicht of een meer verdekt opgestelde auto zullen ze eerder voor de tweede auto gaan;

 • Het signaal van uw autosleutel reikt tot maximaal 6 meter. Houd daar rekening mee en leg uw sleutels dus niet vlakbij uw ramen, deuren en buitenmuren;

 • Elektrisch geleidend materiaal, zoals koper of ijzer, blokkeert het signaal van uw sleutel. Er zijn speciale metalen hoesjes voor autosleutels te koop. Veel mensen kiezen er ook voor om hun autosleutel in bijvoorbeeld een koekblik te bewaren. Kiest u voor een metalen blikje, let er dan goed op dat het volledig sluit bij het deksel. Een wat minder conventionele opbergplek, maar wel effectief: uw koelkast;

 • Laat een (extra) stuurslot of startonderbreker installeren. Daarmee houdt u autodieven niet uit uw auto, maar de kans dat ze uw auto laten staan wordt wel een stuk groter.

Keyless entry en uw verzekering

Automerken zijn continu bezig hun beveiligingssystemen te verbeteren. Keyless entry bij nieuwe auto’s is dan ook een stuk veiliger, maar de problemen bij oudere auto’s (van grofweg voor 2017) blijven bestaan. Kiwa SCM, de instantie die beveiligingssystemen van auto’s keurt, hanteert per 1 juli 2020 strengere regels. Het zou dus zomaar kunnen dat uw beveiligingssysteem niet aan de nieuwe eisen voldoet en dat u uw certificaat verliest! Wilt u zeker weten of u nog gewoon dekking hebt als uw auto wordt gestolen, neem dan contact met ons op.