Nieuws en achtergrond

Zoeken

Cyberverzekering voor particulieren in opkomst + 10 tips om veilig te internetten

Bijgewerkt op: 24 nov. 2020

Cybercriminaliteit neemt toe en ontwikkelt zich razendsnel. Zo zagen we eind vorig jaar de Universiteit van Maastricht al slachtoffer worden van ransomware en domineerde een kwetsbaarheid in de software van Citrix het nieuws. Door het lek in die software liepen honderden Nederlandse bedrijven het risico gehackt te worden. Maar niet alleen bedrijven zijn het doelwit van hackers en virussen. Iedereen met een internetverbinding kan het slachtoffer worden van internetcriminaliteit. Daarom bieden sommige verzekeraars ook cyberverzekeringen voor particulieren aan. Wij nemen met u door wat zo’n verzekering inhoudt en geven u 10 tips om veilig te internetten.

cyberverzekering particulier

Computer met slot (Bron: Pixabay)


Wat is cybercrime?

Cybercrime is misdaad gepleegd met ICT, gericht op ICT. Het strafbare feit wordt dus gepleegd met bijvoorbeeld een computer, smartphone, smartwatch of tablet en richt zich op alles met computerchips. Denk daarbij ook aan bijvoorbeeld bankpassen, moderne auto’s en chipkaarten. Een paar concrete voorbeelden van internetcriminaliteit zijn:


➤ Cyberafpersing

Hackers vinden gevoelige informatie, bijvoorbeeld privéfoto's, en dreigen die openbaar te maken. In ruil voor het niet verspreiden van de informatie wordt vaak om geld gevraagd.

➤ Ransomware

Uw apparaat wordt besmet met gijzelsoftware die het hele apparaat blokkeert of bestanden versleutelt. Pas als u losgeld (‘ransom’) betaalt worden uw bestanden weer vrijgegeven.

➤ Identiteitsfraude

Criminelen bemachtigen identiteitsgegevens door in te breken in accounts, uit te lezen wat er op een computer wordt getypt of zich voor te doen als een betrouwbare organisatie en om inloggegevens te vragen. Uw persoonsgegevens worden vervolgens gebruikt voor zaken als het bestellen van producten of diensten, het aanvragen van creditcards, het doen van betalingen en het openen van bankrekeningen.


Cyberverzekering voor particulieren

Er zijn twee soorten cyberverzekering: de cybercrimeverzekering en de cyberriskverzekering. De cybercrimeverzekering is specifiek gericht op schade door internetcriminaliteit, terwijl de cyberriskverzekering breder is en zich richt op risico’s die samenhangen met het gebruik van computers en internet. Daar vallen bijvoorbeeld ook kapotte computers onder. Cyberriskverzekeringen richten zich vooral op bedrijven.


De precieze dekking van cyberverzekeringen verschilt erg per verzekeraar. De cyberverzekering geldt voor u en uw inwonende gezinsleden. Sommige verzekeraars vergoeden ook schade bij uitwonende studerende kinderen tot 27 jaar oud. Over het algemeen bent u verzekerd voor:


➤ Schade door cyberafpersing

➤ Reputatieschade

➤ Verlies van geld van uw rekening

➤ Identiteitsfraude

➤ Inbreuk op uw privacy

➤ 24/7 professionele hulp en advies

➤ Aansprakelijkheid voor schade aan derden


U moet wel passende beveiligingsmaatregelen hebben genomen, anders krijgt u geen vergoeding. Niet iedere verzekeraar vraagt om dezelfde maatregelen. Bij de een is het installeren en up-to-date houden van uw antivirussoftware en zorgvuldig met uw wachtwoorden omgaan voldoende, bij de ander bent u alleen verzekerd binnen uw thuisnetwerk en moet u een speciale router met extra beveiliging gebruiken.


Cyberverzekeringen voor particulieren kosten zo’n € 12 per maand. Bij de ene verzekeraar krijgt u meer dekking voor dat bedrag dan bij de ander, dus let goed op de dekking bij het vergelijken. Wilt u advies over een cyberverzekering, neem dan contact met ons op. We brengen dan samen met u in kaart welke verzekering het beste bij u past.


10 tips om veilig te internetten

Voorkomen is beter dan genezen. Met deze tips kunt u veiliger internetten en loopt u minder risico het slachtoffer te worden van cybercrime.


✔️ Voer updates van uw besturingssysteem direct uit.

✔️ Beveilig uw thuisnetwerk met een VPN-verbinding.

✔️Gebruik verschillende en sterke wachtwoorden. Een programma als KeePass kan u daarbij helpen.

✔️ Maak regelmatig back-ups van uw belangrijke bestanden.

✔️ Gebruik waar mogelijk tweestapsverificatie.

✔️ Zorg voor goede antivirussoftware.

✔️ Vermijd openbare Wifi-netwerken maar gebruik 4G, beschermde netwerken of VPN-verbindingen.

✔️ Wees voorzichtig met het geven van informatie i.v.m. phishing. Wordt u naar een website geleid met het verzoek gegevens in te vullen, controleer dan de URL en het beveiligingscertificaat.

✔️ Moet u een kopie van uw ID insturen of laten maken, scherm dan privacygevoelige informatie af. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de app KopieID.

✔️ Soms bevatten webadvertenties malware. Overweeg daarom een adblocker.