Nieuws en achtergrond

Zoeken

Beveiligingseisen keyless entry-auto's aangescherpt

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), eigenaar van het CCV-keurmerk, heeft per 1 januari dit jaar de beveiligingseisen voor auto’s met een zogenaamd keyless entrysysteem aangescherpt. Daardoor moet het beveiligingssysteem van een deel van deze ‘sleutelloze’ auto’s worden uitgebreid om voor het keurmerk in aanmerking te komen. Veel verzekeraars eisen, met name bij de wat duurdere auto’s, een CCV-gecertificeerd beveiligingssysteem. Blijft uw certificaat gewoon geldig, ook als uw systeem niet aan de nieuwe CCV-beveiligingseisen voldoet? En wat doet uw verzekeraar als u een schade claimt terwijl uw beveiligingssysteem niet up-to-date is?


Keyless entry

Bij een keyless entrysysteem zendt de autosleutel constant een signaal uit. Komt de sleutel dicht bij de auto in de buurt, dan gaat het portier van het slot. Vervolgens is de auto met één druk op de knop te starten. Een ontzettend handig, maar ook kwetsbaar systeem. Met een relay-attack kunnen autodieven namelijk het signaal van uw autosleutel oppikken en verlengen. Zo kunnen ze het portier openen terwijl uw sleutel nog gewoon op de keukentafel ligt of aan het haakje bij de voordeur hangt. Zonder dat u het merkt wordt uw auto leeggehaald of meegenomen. Wist u dat wel 80 procent van de keyless entry-auto's in Nederland niet goed beveiligd is?engine start button

Sleutelloze auto's zijn met één druk op de knop te starten (Bron: Pixabay.


Aanvullende beveiligingseisen CCV

Voor auto’s met keyless entry geldt per 1 januari 2021 een nieuwe beveiligingsklasse: KE01. Als niet aan de voorwaarden van KE01 is voldaan kan er geen CCV-certificaat worden afgegeven, ook niet als wel aan alle beveiligingseisen van bijvoorbeeld alarmklasse 3 of 4 is voldaan. Bij een deel van de auto’s is het beveiligingssysteem dat de fabrikant heeft geïnstalleerd voldoende. Die auto’s krijgen standaard beveiligingsklasse KE01. Bij de rest van de sleutelloze modellen moet u zelf aanvullende maatregelen nemen om aan de eisen van KE01 te voldoen. Klik hier om direct op te vragen wat de beveiligingsklasse van uw auto is of klik hier voor een overzicht van keyless entrymodellen die niet standaard een KE01-certificering krijgen.


Moet u zelf maatregelen treffen om aan de KE01-eisen te voldoen, dan is uw enige optie op dit moment het laten plaatsen van een KE01 Keyless Protector. Dat is een soort klem met bewegingssensor die om de batterij van de autosleutel wordt geplaatst. Ligt de sleutel 5 minuten stil, dan wordt de verbinding tussen sleutel en batterij verbroken en gaat de sleutel in slaapstand. Doordat de sleutel geen signalen meer uitzendt kan er geen relay attack worden uitgevoerd. Zodra de sleutel weer wordt opgepakt gaat hij uit de slaapstand en kan hij weer gewoon worden gebruikt om het portier te openen.keyless entry

Auto's met keyless entry moeten sinds 1 januari 2021 aan aanvullende veiligheidseisen voldoen voor een CCV-certificaat (Bron: 123RF).


Reeds afgegeven certificaten

CCV-certificaten die in het verleden zijn afgegeven worden niet ingetrokken als het beveiligingssysteem niet aan de nieuwe eisen voldoet. Uw certificaat blijft dus gewoon geldig. Houd er wel rekening mee dat u uw CCV-certificaat elke drie jaar moet verlengen. Om uw certificaat te kunnen verlengen moet uw beveiligingssysteem wél aan de nieuwe eisen voldoen.


Aanvullende eisen van de verzekeraar

Verzekeraars willen geen onnodig risico lopen. Daarom kan het zijn dat u als u een nieuwe autoverzekering aanvraagt het verzoek krijgt een KE01 Keyless Protector te laten installeren, ook als uw CCV-certificaat nog geldig is.


Het is sowieso een goed plan om uw beveiligingssysteem alvast uit te breiden. Veel verzekeraars keren namelijk geen schadevergoeding uit als er geen zichtbare braakschade is. En die is er bij een relay attack niet. U kunt een KE01 Keyless Protector laten installeren bij een erkend inbouwbedrijf. Via sommige verzekeraars kunt u bij bepaalde inbouwbedrijven korting krijgen. Neem contact met ons op om te controleren of u met korting een KE01 Keyless Protector kunt laten plaatsen.