Corona

In de laatste maanden van 2019 is het coronavirus uitgebroken. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft verschillende adviezen gegeven om verspreiding van het virus te voorkomen. Eén van de adviezen is om zoveel mogelijk thuis te werken waar dit mogelijk is. Veel verzekeraars volgen deze adviezen. Dat betekent dat de bereikbaarheid van de verzekeraars lager is dan u normaliter mag verwachten.

Hoe gaat Heemzaethe om met het coronavirus?

Als uw assurantietussenpersoon proberen wij zo goed mogelijk bereikbaar te zijn. Onze openingstijden passen wij vooralsnog  niet aan. Wij volgen de hiervoor genoemde adviezen van het RIVM ook op. Dat betekent dat onze adviseurs u graag te woord staan vanuit huis of vanuit kantoor. Hierdoor kan het zijn dat uw vraag niet direct beantwoord wordt. Wij vragen uw begrip voor de situatie.

Veel Nederlanders hebben een vakantie geboekt. Voor nu of voor de zomer. Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft met betrekking tot uw reis- en/of annuleringsverzekering. De antwoorden op de meest gestelde vragen treft u hierna. Wilt u een annulering van een reis melden? Kijkt u dan op de pagina 'Schade'. Hier kunt u uw annulering online melden.

Hoe blijf ik op de hoogte van de situatie in het buitenland?

Gaat u op reis, meld u dan aan bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken om op de hoogte te blijven van de veiligheidssituatie in het buitenland. U ontvangt dan een e-mail bij aangepast reisadvies en en een sms bij een (dreigende) crisis.

Heb ik een annuleringsverzekering?

De reisverzekering bestaat uit verschillende rubrieken. Geneeskundige kosten, bagage en annulering zijn hier voorbeelden van. U bent dus niet standaard verzekerd voor annulering. Kijk op uw polisblad of u annulering heeft meeverzekerd.

Op mijn polisblad staat dat annulering is meeverzekerd. Ben ik dan ook verzekerd voor het coronavirus?

Nee, u bent niet direct verzekerd voor het coronavirus. Veel verzekeraars stellen speciale voorwaarden wanneer u wel of niet verzekerd bent.

Er is een negatief reisadvies afgegeven voor mijn bestemming. Ben ik verzekerd?

Uw verzekeraar stelt speciale voorwaarden in verband met coronavirus. Hieronder leest u een korte toelichting van enkele verzekeraars. Staat u verzekeraar niet genoemd? Neemt u dan telefonisch contact met ons op. Voor een overzicht van reisadviezen kunt u kijken op www.nederlandwereldwijd.nl/landen.

 

NH1816 geeft alleen dekking indien annulering meeverzekerd is en uw reis is geboekt voordat het negatieve reisadvies was afgegeven. Dit geldt alleen als u een doorlopende annuleringsverzekering heeft afgesloten. De kortlopende reisverzekering biedt in géén geval dekking.

Aegon biedt een doorlopende Basis- en Allrisk-reisverzekering aan. De Basis-reisverzekering biedt geen dekking voor het coronavirus. De Allrisk-reisverzekering biedt alleen dekking wanneer de reis is geboekt voordat een negatief reisadvies was afgegeven.

Unigarant heeft in haar voorwaarden opgenomen dat er dekking is wanneer er sprake is van verhoogde gezondheidsrisico's, er voor 30 januari 2020 de rubriek 'Extra annuleringsredenen' zijn meeverzekerd en er geen negatief reisadvies was afgegeven voordat de reis was geboekt.

A.s.r. biedt dekking als uw reis via een reisorganisatie is geboekt en er een negatief reisadvies is afgegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken na het boeken van uw reis. Neem altijd eerst contact op met de reisorganisatie om de mogelijkheden van omboeken en annuleren te bespreken. Is uw reis geboekt zonder tussenkomst van een reisorganisatie? Dan hebt u geen recht op een vergoeding.

Ik ben nu in een land waar het coronavirus is uitgebroken. Wat moet ik doen?

Hebt u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de alarmcentrale van uw reisverzekeraar. U vindt het telefoonnummer in uw voorwaarden. Een overzicht van de meest gebruikte alarmnummers vindt u hier.

Het kan zijn dat u extra kosten moet maken zoals verblijfs- en vervoerskosten. Deze kosten worden door de meeste reisverzekeraars gedekt tot een maximumbedrag. Neem contact met ons op om te contoleren op welke vergoeding u recht hebt. Let op: moet u langer op uw plaats van bestemming blijven omdat plots de grenzen worden gesloten als anti-coronamaatregel, dan vergoeden de meeste reisverzekeraars de extra kosten voor uw verblijf niet. Het is immers geen onverwachte gebeurtenis meer dat grenzen in deze tijden kunnen worden gesloten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Mijn vlucht is geannuleerd door de luchtvaartmaatschappij. Kan ik de kosten van de vliegtickets indienen bij de reisverzekering?

De kosten van het annuleren van de vliegtickets vallen niet standaard op uw reisverzekering. U kunt het beste contact met uw luchtvaartmaatschappij opnemen.

De coronamaatregelen in binnen- en buitenland worden veelal versoepeld. Biedt mijn annuleringsverzekering dekking als ik nu een reis boek die toch niet door kan gaan door coronamaatregelen?

Nee. De annuleringsverzekering biedt dekking als uw reis niet door kan gaan of eerder moet worden afgebroken door onverwachte omstandigheden. Op 11 maart 2020 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie het coronavirus aangemerkt als pandemie. Dat betekent dat het niet langer onverwacht is dat een reis wordt geannuleerd of afgebroken omwille van het coronavirus. Reizen die na 11 maart 2020 zijn geboekt (bij sommige verzekeraars zit hier een paar dagen speling in) zijn niet gedekt voor annuleringsschade door het coronavirus.

Mijn reis duurt langer dan gepland omdat ik in quarantaine moet. Zijn de extra kosten gedekt?

De meeste verzekeraars keren geen schadevergoeding uit als u, al dan niet vrijwillig, in quarantaine gaat. De extra verblijfskosten komen voor eigen rekening. Als u of een van uw gezinsleden ziek wordt door COVID-19 en daardoor later dan verwacht terug kan reizen worden de extra verblijfskosten die door ziekte worden veroorzaakt meestal wel gedekt.